Er is nog steeds weinig bekend over hoogbegaafdheid. Het leek me daarom leuk om een aantal feitjes over hoogbegaafdheid op een rijtje te zetten. Ik ben erg benieuwd of je deze feitjes al kent!

1. Eén op de 50 mensen is hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid komt vaker voor dan veel mensen weten. Zo is één op de 50 mensen hoogbegaafd. Dat betekent dat minstens de helft van de klassen in Nederland een hoogbegaafd kind zit.⁣

2. Hoogbegaafde kinderen kunnen ook dyslexie of dyscalculie hebben

Hoogbegaafd zijn heeft niets te maken leerstoornissen. Dyslexie en dyscalculie komt dus ook gewoon voor bij hoogbegaafden⁣

3. Hoogbegaafde kinderen hebben soms twee gezichten

De hoogbegaafde kinderen die zich bijvoorbeeld op school voorbeeldig gedragen, kunnen zich thuis heel anders gedragen. Op school zijn ze de perfecte leerling en thuis barsten ze vaak uit in woede-uitbarstingen of tranen.⁣ Deze kinderen zijn ongelooflijk goed in zich aanpassen aan de groep om maar niet op te vallen. Dit is erg vermoeiend en frusterend. Thuis valt de spanning van hen af wat ze uiten door verdriet of boosheid.

4. Hoogbeg⁣aafde kinderen hebben moeite met automatiseren

Omdat de hersenen (cortex) zich anders ontwikkelt, wordt informatie niet geautomatiseerd maar op andere wijze verwerkt en opgeslagen in de hersenen. Het leren van tafels of het maken van hoofdrekensommen kan daarom ingewikkeld zijn.⁣ Terwijl veel mensen denken dat zulke sommen voor een hoogbegaafd kind een eitje zijn.

5. Ongevee⁣r 50% van de hoogbegaafde mensen, worden niet als zodanig (h)erkend

Dit komt doordat sommige kinderen zich al aan de groep aanpassen zodat zij niet opvallen. Ook hebben ouders soms nog niet voldoende kennis om een ontwikkelingsvoorsprong te herkennen.⁣

Weet jij ook een feitje die anderen misschien niet weten rondom hoogbegaafdheid? Deel het hieronder in de opmerkingen.

Chat openen
Stel hier je vraag: