Een hoogbegaafd kind opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Het vergt veel energie. En dan is het belangrijk dat jij weet hoe jij je weer kunt opladen, zodat jij er ook voor je kind kunt zijn.⁣ Maar hoe zorg jij goed voor jezelf als jij het even niet meer weet? In deze blog deel ik 5 tips voor ouders van hoogbegaafde kinderen.

1. Geef jezelf regelmatig een compliment

Je doet het echt goed⁣ en dat mag best gezegd worden.😉 Focus daarom juist op wat je al bereikt hebt en vier de (soms kleine) successen.

2. Plan regelmatig me-time of een oplaadmoment voor jezelf⁣

Selfcare is superbelangrijk, want als jij goed in je vel zit dan kun je je begaafde kind ook veel beter helpen. Ga naar de wellness, doe een fijne wandeling of spreek af met vrienden en familie. Doe iets voor jezelf.

3. Schakel hulptroepen in

Dit kan familie zijn waar je kind misschien kan logeren, zodat jij me-time kunt hebben of bijvoorbeeld iets leuks kunt doen met je partner.

4. Blijf de positieve kanten van je hoogbegaafde kind zien en benoem deze in plaats van de negatieve (ook al kan dat soms moeilijk zijn)⁣

Misschien ben je af en toe ontzettend gefrustreerd. Focus je dan vooral op de positieve kanten en benoem deze ook. Deze bevestiging heeft je kind nodig. Daardoor gaat hij of zij ook meer van dat positieve gedrag laten zien. Daarnaast focus jij zelf op het positieve, waardoor je je zelf ook fijner voelt. Win-win dus!

5. Neem contact op met een hoogbegaafdheids- en opvoedspecialist

Zij denkt met jou mee hoe hier een blijvende en passende verandering kan komen die niet alleen jou helpt, maar ook je gezin en je hoogbegaafde kind.⁣

Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan.

 

Chat openen
Stel hier je vraag: